Buurman en Buurman

De wereld zou er een stuk beter voorstaan als landen en mensen zouden samenwerken zoals Buurman en Buurman. Dat zijn een beetje onhandige klussers, maar ze helpen elkaar naar beste vermogen. Het zijn positief ingestelde doorzetters, ze zijn inventief en hebben een door beiden gedragen oplossing voor elk probleem.  


Het parket bij een van de buurmannen is beschadigd en dat ziet er afschuwelijk uit. Ze gaan er net zo lang met een slijpmachine overheen tot het hele parket weg is. Oplossing: ze tekenen het parket op het beton.


Badkuip
Op de muren van de badkamer plakken ze nieuwe tegels over de oude, maar die nieuwe bevallen niet. Ze plakken er gewoon nog een laag tegels overheen waardoor de badkuip niet meer tussen de muren past. Daar zagen ze dan een stuk vanaf. Hoewel een daardoor veroorzaakte lekkage nog moet worden verholpen, zijn ze blij met het (suboptimale) resultaat. Maar voor hen kan het resultaat niet beter zijn!


Tsjechisch
De televisieserie Buurman en Buurman is populair in Nederland, niet alleen bij kinderen maar ook bij meekijkende ouders en grootouders die terugverlangen naar wat zij aanzien voor de gezellige en overzichtelijke wereld van hun jeugd. Het is een Tsjechische serie, die in de traditie staat van het voortreffelijke poppentheater en de hoogwaardige animatiefilmproductie in dat land.


Ajetooooo
In de Tsjechische versie, die ‘Pat a Mat’ heet, wordt niet gesproken. In Nederland is er wel gesproken tekst toegevoegd. De uitsmijter, als een klus is geklaard en de buurmannen elkaar ter feestelijke afsluiting een hand geven, is telkens: ‘Ajetooooo’. Dat is afgeleid van het Tsjechische ‘A je to’, het equivalent van ‘En klaar is Kees’.


Burendag
Op de vierde zaterdag van september wordt Burendag gevierd, een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en mensen iets goeds doen voor elkaar. Laatst was er weer een Burendag. Ter gelegenheid daarvan verschenen de konterfeitsels van Buurman en Buurman op affiches.


Brotherhood
Burendag kan een oefening zijn in schijnheiligheid in de trant van de Amerikaanse National Brotherhood Week. “It’s National Everyone-smile-at-one-another-hood Week”, zong de satiricus Tom Lehrer. “It’s only for a week, so have no fear, be grateful that it doesn’t last all year.”


Maar dat is wel heel cynisch. Meestal is Burendag een bevestiging van de goede betrekkingen in een wijk of een buurtje. Met vrijwilligers die hebben vergaderd over een passende uitbeelding van de geest van Burendag op de poster en logischerwijs bij Buurman en Buurman zijn uitgekomen.

Buurman en Buurman Meer lezen »